Biblioteca

Biblioteca
"Es llegeix per comprendre's un mateix, per comprendre els altres, per comprendre el nostre temps. I fins i tot per comprendre el passat, el qual, en última instància, és també els passat nostre, passat d'avui. Acudim a l'obra literària a la recerca de noves o millors dades, d'opinions, de coratge, respecte al món que ens envolta, respecte al món de què som part. I el que no sigui això, serà perdre el temps; és a dir, perdre el nostre temps". Joan Fuster, Diccionari per a ociosos. 1964

dijous, 19 de febrer de 2009

Tastets: La comèdia de l'olla i El metge a garrotades

Arriba el torn als lectors i lectores de 1r d'ESO. Han llegit dues obres teatrals de la literatura universal a la matèria de Llengua catalana i literatura. Ambdues recollides en sol volum i publicades aEdicions 62: La comèdia de l'olla de Plaute - de la literatura clàssica romana- i El metge a Garrotades - de l'època del Barroc.

El tema de l'avarícia és tractat a les dues obres en clau de comèdia. Els embolics, les confusions, la comicitat del llenguatge i de les situacions... cada obra té els seus mecanismes per arrencar el somriure del lector o de l'espectador. I... seria divertit que els alumnes i les alumnes de 1r d'ESO expliquésseu què us ha semblat més divertit de cadascuna de les obres: un personatge, una situació, un determinat comportament dels personatges... Animeu-vos a participar-hi... que riurem tots i totes.


dimarts, 17 de febrer de 2009

Tastets: El vigilant en el camp de sègol


Els que ara llegiu "El vigilant" potser no sabeu que acabeu d'entrar en un grup gairebé privilegiat de lectors: els d'una de les novel·les més llegides i discutides dels nostres temps, un text envoltat d'una certa llegenda. Sabíeu que el seu autor sempre va fugir de les càmeres i de l'èxit? Que no ha concedit mai una entrevista? Sempre s'ha amagat. Fins al punt que acaba de complir 90 anys i ningú sap si és viu o mort. Ningú no en sap res. Alguns us diran que la novel·la es va fer famosa després de la mort de John Lennon (el seu assassí, la duia a la butxaca quan va ser detingut); altres asseguren que l'únic mèrit de l'obra és haver criticat alguns dels fonaments de la societat americana en un moment en què eren els grans herois salvadors de la societat occidental després de la segona guerra mundial. Deixant de banda les opinions dels altres, ara que la llegiu podeu dir-hi la vostra. Holden Caulfield diu coses genials, que no deixen indiferent.

Algunes "perles" de Holden:

"Va començar a netejar-se les remaleïdes ungles amb la punta d'un misto. Sempre s'estava netejant les ungles. Tenia gràcia, en realitat. Les seves dents semblaven florides, i sempre tenia les orelles brutes com la tinya, però sempre s'estava netejant les ungles. Suposo que pensava que això el feia ser un tio molt net."“Sempre estava demanant favors a tothom. Aquests paios que es pensen tan ben plantats o molt importants són tots iguals. Com es consideren els millors del món creuen que tots els admirem moltíssim i que ens morim per fer alguna cosa per ells.”


Ara us toca a vosaltres, lectors de 3r d'ESO, citar alguna frase de Holden que us haja impactat: per divertida, per crítica, per sentida... Va, ara us toca dir-hi la vostra.