dilluns, 20 de maig del 2024

 El baró rampant

El baró rampant, obra de l'escriptor italià Italo Calvino, va ser publicada l'any 1957, a Itàlia. La novel·la, ambientada al segle XVIII, narra la vida de Cosimo Piovasco di Rondò, qui, cansat de la rigidesa social implantada per la seva família, decideix viure la seva vida dalt dels arbres.

Calvino trenca amb les barreres socials, oferint una reflexió profunda sobre la llibertat individual i la rebel·lia contra les lleis socials. Amb un toc d'humor i ironia, El baró rampant captiva el lector des de la primera pàgina fins a l’última.

Èric Borràs Miró, 1r Batxillerat B

 El baró rampant

El baró rampant, d'Italo Calvino, és una lectura màgica i plena d'aventures. La història segueix Cosimo, un jove noble del segle XVIII que decideix viure als arbres per escapar de les normes de la societat. M'ha agradat molt com Calvino combina fantasia i reflexió, fent-nos pensar sobre la llibertat i la importància de ser un mateix.

La novel·la ens recorda que és important seguir els nostres propis camins, encara que siguin diferents dels de la resta. Aquesta idea ens ajuda a veure que ser nosaltres mateixos és valuós. En poques paraules, El baró rampant és una novel·la fascinant que et fa gaudir de cada pàgina mentre reflexiones sobre temes profunds de la vida. 

Recomano aquesta obra a tothom que vulgui llegir una bona història i, alhora, pensar sobre la llibertat d’un mateix.

Anna Pallarès Piqué, 1r de batxillerat B

 El baró rampant

El baró rampant és una novel·la escrita per l’autor Italo Calvino, i publicada per primera vegada el 1957. L’obra explora temes com la independència, la rebel·lió contra les normes socials, la relació amb la natura i l'observació crítica de la societat, amb un estil ric en descripcions, humor subtil i profunditat filosòfica.  

La història segueix la vida del jove Cosimo di Rondò, narrada pel seu germà petit. El protagonista, a l'edat de dotze anys, decideix rebel·lar-se contra les convencions socials i la seva família pujant dalt dels arbres, d’on no torna a baixar mai més.

Nàdia Badia Tomàs, 1r de batxillerat B

 El baró rampant

El baró rampant, escrita per l’italià Italo Calvino, és una novel·la amb molta imaginació, publicada l’any 1957. Narra la vida de Cosimo Piovasco di Rondò, un noi de dotze anys que decideix viure dalt dels arbres després d’un conflicte familiar.

El protagonista viu moltes aventures d'allò més inversemblants: hi apareixen pirates, bandolers, personatges coneguts com Napoleó, amors... És una obra fantàstica que et fa reflexionar sobre la llibertat personal. L’autor hi aboca les seves preocupacions, fins i tot pot arribar a sentir-se identificat amb Cosimo, utilitzant un lèxic variat i ple de detalls.

Marta Ferré (1r BAT-B)

 EL BARÓ RAMPANT


La novel·la El baró rampant d’Italo Calvino, publicada el 1957, narra com Cosimo, fill d'una família noble, després de negar-se a seguir les ordres de son pare, decideix viure la resta de la seva vida dalt dels arbres, sense posar el peu a terra.

L'autor fa una al·legoria de la cerca d'identitat, de la llibertat i de la rebel·lió mitjançant la vida del protagonista, explicant els seus pensaments, sentiments i vivències, és a dir, el seu alter ego.


Estel Roca Altadill, 1r de batxillerat B

 EL BARÓ RAMPANT


El baró rampant, d’Italo Calvino, ens fa reflexionar i qüestionar les normes socials i els límits de la llibertat individual, a través de la història d'un jove, Cosimo Piovasco di Rondó, el qual decideix viure dalt dels arbres la seva resta de vida, després d'una disputa amb el seu pare. La novel·la, amb un lèxic variat i precís, ens convida a somiar, a qüestionar i a explorar les possibilitats infinites de la llibertat humana.

A través d’aquesta al·legoria, Italo Calvino ens anima a ser fidels a nosaltres mateixos, vivint d'acord amb els nostres valors i creences més profundes, en comptes de conformar-nos amb les convencions socials establertes. Cosimo és un alter ego de l'autor, ja que comparteixen les aficions a la filosofia, la ciència i l'exploració de noves idees. Per tant, aquesta història és una exploració íntima de l'autor i les seves idees.

El desenllaç impactant m'ha deixat bastant sorprès, ja que Cosimo és lleial a la seva paraula de no baixar a terra, fins i tot, en els moments més sensibles de la seva vida. Es manté ferm en el seu compromís. L’aspecte negatiu, el trobo en la longitud de l'obra, perquè ens pot fer perdre el fil narratiu principal i generar sensació de lentitud.


Íker Suñé Santamaria, 1r Batxillerat B