dimecres, 23 de març del 2022


PALMANOVA (Palme, en friulà) 

EL PROFESSORAT ITALIÀ DEL PROGRAMA ERASMUS K121 HAN OBSEQUIAT LA NOSTRA BIBLIOTECA AMB AQUEST MAGNÍFIC EXEMPLAR SOBRE LA RECREACIÓ HISTÒRICA QUE FAN A LA CIUTAT DE PALMANOVA. 



 

Palmanova és una ciutadella construïda en diferents etapes històriques i ubicada a la província d'Udine, concretament, a la planura meridional coneguda amb el nom de la Bassa Friülana. (Regió Friül-Venecia Júlia). 

La ciutat, construïda com un polígon perfecte, té el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 2017. 

Palmanova ha estat històricament un punt estratègic, fet que explica aquesta construcció defensiva que presenta. Va pertànyer durant 200 anys a la República de Venècia fins a l'ocupació napoleònica, però al 1797 - pel tractat de Campoformio- va passar a mans de l'Imperi Austrohongarès. Va tornar encara a mans dels francesos entre 1805 i 1814, any en què va retornar als austríacs. Finalment, l'any 1866 fou annexionada al Regne d'Itàlia. 





Els professors i estudiants que ens visiten aquest mes de març són de Palmanova o d'altres poblacions properes. El seu institut té diferents seus escampades pel territori sota una mateixa entitat educativa: Isis della Bassa Friulana.  Sens dubte, tenim una bona oportunitat per fer un intercanvi cultural amb altres pobles de la Mediterrània.