dilluns, 1 de desembre del 2014

dimecres, 5 de novembre del 2014

Memòries d'una oroneta de Béquer

Nou llibre de relats de l'autor flixenc i professor del nostre institut Albert Guiu





"Un recull de contes força sorprenents i plens d'interès […]


En aquest recull, n'hi ha per a tots els gustos, superant amb escreix qualsevol expectativa per la seua originalitat, fantasia, subtilesa i amb una forta càrrega de missatges ètics i frases que no poden amagar la força que converteix l'irreal en l'existència més pura i quotidiana.

Ens podem trobar amb una vaca cega i immortal, nascuda per a l'art de la inspiració d'un home de lletra, un enamorat de la poesia que es va fixar en ella per fer-la inabastable als ulls de la sensibilitat lectora."

(Del pròleg de Francesca Aliern)

dimecres, 22 d’octubre del 2014

CATALÀ, LLENGUA D'EUROPA


Del 22 d'octubre al 7 de novembre a la Biblioteca de l'INS Terra Alta

Català, llengua d'Europa és una exposició creada per la Direcció General de Política Lingüística que mostra la vitalitat de la llengua catalana en el marc de les llengües d'Europa.



7 àmbits temàtics:



Català, llengua d'Europa
Català, llengua de l'ensenyament
Català, llengua dels mitjans de comunicació
Català, llengua de la cultura
Català, llengua del comerç i de l'empresa
Català, llengua digital
Català, llengua de l'esport


El català, llengua per a tothom

diumenge, 28 de setembre del 2014

Octubre a la Biblioteca de Gandesa



Conferència: El tema català durant la Guerra de Successió. Imatge, propaganda i política.

Dijous, 10 d'octubre
A càrrec de la professora d'Història Moderna de la UB Àngels Casals Martínez.


I altres activitats.

Més informació a la Biblioteca de Gandesa


dimecres, 14 de maig del 2014

LLIURAMENT PREMIS SANT JORDI 2014 INSTITUT TERRA ALTA


Imatges de l'acte de lliurament dels premis Sant Jordi 2014


  • Guanyadores del XV Premi d'auques: Anna Uguet, Roser Soler, Gemma Vidal i Laia Lluís de 1 r d’ESO A.
  • Accèssit a l’auca més creativa:  Nerea Sabaté, Cati Queixalòs, Paula Bilbé, Anna M. Negrea i Sara Todó de 1r d’ESO C
  • Guanyadores del l'XI Premi de còmics: Ariadna Mañà, Júlia  Pallarès, Míriam Bedós, Marina Omella i Marina Sabaté de 2n d'ESO A i 2n d'ESO B.
  • Guanyadors del II Premi d'anuncis publicitaris per una escola verda: Josep BlanchEnric Domínguez,  Josep Juanós i Ramon Suñé de 3r d'ESO A.
  • Guanyadors ex aequo del II Premi d'activitats multimèdia sobre una obra literària: Guillem Sunyer i Marta Galcerà; i Clàudia Pascual, Jasmina Blanch i Ruth Cortiella de 1r de Batxillerat B.
  • Guanyadora del XVII Premi de poesia (1r nivell):  Mireia Bilbé Bosquet de 1r d'ESO.
  • Guanyadora del XVII Premi de poesia (3r nivell): Laura Alanyà Vilàs de 1r de Batxillerat.
  • Guanyadora del XVII Premi de narrativa (3r nivell): Maria Sancho Martí de 2n de Batxillerat.

dilluns, 12 de maig del 2014

L'INSTITUT TERRA ALTA PARTICIPA EN EL TRADIJOC 2014 A BATEA

El proper dijous 22 de maig tindrà lloc a Batea la desena edició de TRADIJOC (trobada dels alumnes que cursen 1r d'ESO als centres de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre). 

Enguany es preveu una participació de 233 nois i noies, acompanyats de 59 monitors i 25 professors.



Els centres participants són els següents: Institut de Flix, Institut Julio Antonio de Móra d'Ebre, Institut Terra Alta de Gandesa, Institut-escola de Batea, Col·legi Santa Teresa de Móra d'Ebre i CEE Jeroni de Moragas.

NOU ANYS DE TRADIJOC en el vídeo següent del professor Biel Pubill.


Per veure el dossier de les activitats per a l'edició 2014:


dimarts, 22 d’abril del 2014

SALVANT L'OBRA DE GAUDÍ

Cuidem-ho és de tots - AIA

Un mon verd

Ajuda a la terra

Els Jackass !!!!!

ENTREVISTA TIRANT LO BLANC

Constantinoble Informatius

ENTREVISTA CATALÀ SANT JORDI (TIRANT LO BLANC)

Entrevista a Carmesina

TIRANT LO BLANC TRAILER

Resum Tirant Lo Blanc

Tirant lo Blanc i Carmesina

Tirant lo blanc: Conseqüències de les calumnies de la Viuda Reposada

Salvant la màgia de la sagrada família

divendres, 18 d’abril del 2014

JJP



GRUP: JJP

MMA



GRUP: MMA

Els xics del cor



GRUP: ELS XICS DEL COR

INS Terra Alta - Escola Verda



GRUP: GTJ

Futur Net!



GRUP: copyright sentit

No enlairem l'avioneta, per a una escola neta



GRUP: PERSONES

Anunci ReciclemlesPiles2



GRUP: SCIC

Prou llum artificial, que entri la natural



GRUP: QUIA

Anunci Escola Verda



GRUP: ELS ALL-I-OLI

Enrolla't



GRUP: PROU PLATA

JJP

Per un món millor!



Grup: ALU-WORLD

diumenge, 13 d’abril del 2014

El plor de records d' Àngela Aubanell i Un destí i molts camins d'Ivet Puvill

Llibre de dos autores joves de les Terres de l'Ebre. Una de la Terra Alta l'altra de la Ribera d'Ebre. 

Albert Guiu  
(professor de llengua castellana i literatura a l’Institut Terra Alta)

Dissabte cinc d'abril vaig presentar a Ascó un llibre titulat El plor dels records/ Un destí i molts camins, molt interessant, d'Àngela Aubanell Rams de Gandesa i d'Ivet Pubill Ambrós d'Ascó, dos narracions curtes premiades l'any passat amb els premis juvenils que l'ajuntament d'aquesta vila té a bé convocar any rere any, i posteriorment publicar les obres guardonades amb unes edicions d'un bon gust inqüestionable.


Els contes que són bons en superlatiu, són sociologia de supervivència juvenil un, i simbolisme kafkià l'altre; una autora (Ivet) parla de com salvar el dia a dia amb la multiplicació de recursos de la ment; l'altra (Àngela) exposa una singularitat que és tota una troballa literària en forma de llàgrimes que provoquen l'oblit; Ivet Pubill crea un camí a partir d'atzars, cavil·lacions i instint de supervivència i millora i el fa desembocar al delta del benestar per allò de la plenitud dels objectius assolits; Àngela Aubanell  trau del seu capell imaginatiu una trama tan singular com ben trobada a nivell biogràfic i psicològic. 

Totes dos engrandeixen el mapa creatiu de la literatura amb una doble presència al llibre, tan diferents en la temàtica, com iguals en el alt nivell mostrat; Ivet Pubill crea un heroi a partir d'un antiheroi per a mostrar-nos que el destí és permutable sense obviar que les experiències dures i singulars precisen de solucions intel·ligents i sagaces que activen la maduració i la visió del tot plegat; Àngela acaba amb un problema d'oblidar tristors dins un trastorn màgicament únic, de boom hispanoamericà, realisme màgic, vaja, i torna a començar buscant solucions a la difícil circumstància del seu personatge protagonista de sofrir tristesa per la paradoxa d'oblidar les tristeses a força de llàgrimes esborradores de memòria.

Una narradora realista i coneixedora del que es cou al voltant de la seva generació, amb la presentació d'un noi perfectament dibuixada i amb la fotografia d'uns moviments vitals perfectament entenedors i lògics en els dies que vivim, i una altra narradora destra en la capacitat de imaginar amb un símbol com les llàgrimes, tota una història amb l'oblit com a focus central i amb la perplexitat del lector com a complicitat empàtica.

 Ivet i Àngela ens regalen un llibre més que destacable. I la seva joventut conjuminada amb el seu talent ens ha de fer pensar, que poder no és dolent del tot discutir sobre si un nen coreà o camerunès o polonès ha de jugar al Barça o no; però aquestes notícies amb què la premsa ens bombardeja, no ens pot fer oblidar que hi ha gent jove que en la pràctica cultural duta als cinc estels, també mereix un reconeixement i un suport que ens farà la societat més conscienciada del que és cultura; perquè de futbolistes dels anys seixanta en recordem ben pocs, d'escriptors i escriptores clàssics uns quants i unes quantes més, poder perquè la seva importància va molt més enllà de la fugaç contemporaneïtat que vivim els indígenes d'aquesta o de qualsevol època, l'humanisme rau en la cultura tingui aquesta la cara que tingui. 

 Reforcem el camí dels escriptors novells amb l'atenció que mereixen, primer que tot, perquè escriure és per alguns nens i algunes nenes, alguns i algunes joves, tan plaent com jugar a futbol per alguns nens i nenes, nois i noies; si es pot desitjar ser Messi també es pot desitjar ser Mercè Rodoreda.


 

dimecres, 26 de febrer del 2014

Tertúlia literària amb l'escriptor Andreu Carranza


http://image.tagusbooks.com/a/l/t0/70/9788401388170.jpgDilluns 10 de març, a les 15 hores, tertúlia literària amb l'escriptor asconenc Andreu Carranza, com a cloenda del projecte literari i cultural que l'alumnat de 4t d'ESO ha desnvolupat en l'assignatura de llengua catalana al voltant de la novel·la La clau Gaudí, amb la professora Àngels Castellà.
La clau Gaudí dels escriptors Andreu Carranza i Esteban Martín va ser publicada el 2007, per l'editorial Plaza & Janés i, posteriorment, ha estat traduïda a diverses llengües com l'anglès, el polonès, l'alemany, el coreà, el japonès, el xinès mandarí i l'hebreu, entre d'altres.

La novel·la ens permet apropar-nos a l'obra de l'arquitecte Antoni Gaudí en clau literària. Barcelona esdevé un escenari màgic per recrear una intriga basada en un secret del qual Gaudí és dipositari. Amb les seues obres, especialment el temple de la Sagrada Família, ha d'immortalitzar un missatge, d'aquí naix el simbolisme de les seues obres. Maria, la protagonista de la història, inicia una cursa sense descans per arribar a la resolució dels enigmes.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXHSNq8SUorpBrd96bvZNob02NvovhVk2lxayqrqsllePWogvMsxZgYWj_3bj1M9yMw-vYM8IKDsUjHYUxU5gf2P6PFqIKzNOzIR0J5KEcZU_MbOSJNoGcgLyehKQt92-bU3In_OLcYey_/s320/acarranzababel.jpgLa novel·la ens convida al plaer d'imaginar i de viure aventures fent un recorregut molt ben travat per tota la història de l'occident cristià amb tot el bagatge procedent de l'orient bíblic. El bé i el mal s'enfronten des del principi dels temps fins avui.

[Font imatge: lamarfanta.blogspot.com]


 Entrevista a Andreu Carranza a L'hora del lector a TV3



diumenge, 16 de febrer del 2014

TERTÚLIA LITERÀRIA


DIVENDRES 21 DE FEBRER

A LA BIBLIOTECA DE L'INSTITUT


El professor de llengua castellana i coordinador d'integració social, Albert Guiu, ha organitzat una tertúlia literària amb les escriptores Francesca Aliern i Joana Navarro adreçada a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO i 1r i 2n de Batxillerat.


HORA
GRUP
AUTORA
8.30 – 9.30
2n BAT
Francesca Aliern
9.30 – 10.30
1r BAT
Joana Navarro
12.00 – 13.00
4t ESO
Joana Navarro
13.00 – 14.00
3r ESO
Francesca Aliern


Francesca Aliern: Nascuda a Xerta (Baix Ebre), és una novel·lista compromesa. La seua obra, amb un llenguatge proper, es basa en fets reals i quotidians; la vida li ofereix prou material humà perquè fuja de la invenció. Guardonada amb diversos premis literaris, la majoria de les seues novel·les han estat reeditades, fet que demostra la gran acceptació de la seua prolífica obra: Xerta. Recull popular (1995), Records i memòries al voltant d’uns murs (1996), Un otoño, toda una vida (1997), No llores, Laura (1999), El batec de l’aigua (2000), La canela (2001), Misererenobis (2002), La menestrala (2003), La historia innecesaria (2004) i El pont de la solitud (2005). Col·labora habitualment en la premsa comarcal i participa en obres col·lectives, com ara els reculls de narracions El brogit de l’Ebre (2003) i Otras voces (2003, traduït al francès). [Extret de: El racó del llibre, Bloc del programa de Ràdio Dos84, dial 105,8 FM].


Joana Navarro: Va nàixer, el 1965,  a Riola (el País Valencià), treballa com a docent, però sempre li ha agradat escriure. Ha publicat els poemaris Voletege el record (2011), Besllum (2011) i Esqueixos (2011). També ha col·laborat en obres col·lectives com  Totes les sortides dignes i Versos de tardor. La podeu seguir en  El bloc dels somnis. (http://elboscdelsomnis.blogspot.com.es/).









dimarts, 21 de gener del 2014

EXPOSICIÓ ORAL DEL TREBALL DE RECERCA

Adreçat especialment als alumnes de 2n de Batxillerat que estan preparant la seua exposició oral del treball de recerca. En aquest enllaç us podreu descarregar un powerpoint del Servei de Biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya amb un munt de bones recomanacions per fer una bona presentació oral: http://www.xtec.cat/crp-blanes/WQRodoreda/fitxers/09_Exposicio%20oral.pps